MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Apetyczne ravioli ze szpinakiem. Zagnieć ciasto i zrób pierożki włoskiej królowej makaronu. Twoja rodzina zakocha się w tym daniu

Redakcja
Domowe włoskie ravioli ze szpinakiem łączone jest z kremową ricottą. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przygotowanie posiłku.
Domowe włoskie ravioli ze szpinakiem łączone jest z kremową ricottą. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przygotowanie posiłku. materiały prasowe wydawnictwo Wielka Litera/Giovanna Di Lisciandro
Klasyczne ravioli ze szpinakiem i ricottą to rodzaj nadziewanych kwadratowych lub okrągłych pierożków. Rzadziej zobaczysz uformowane w półksiężyce jak polskie pierogi. Sposób na włoskie danie po raz pierwszy pojawił się na profilu Pasta Queen na Instagramie w 2021 roku. Przepis na ravioli ze szpinakiem „królowej makaronu” znajdziesz w niedawno opublikowanej w Polsce książce „Pasta Queen”. Zachęcam cię do wypróbowania tego domowego dania.

W skrócie

Nadia Caterina Munno to włoska kucharka, influencerka i celebrytka znana ze swoich mediach społecznościowych pod pseudonimem „Pasta Queen”. Profil na Instagramie śledzą 4 miliony obserwatorów. Przyrządza tradycyjne potrawy, prezentując przy tym włoski temperament. Jej internetowa popularność została przekuta na książkę poświęconą różnym posiłkom z makaronem. Ekspertka proponuje podawać ravioli z wyrazistym sosem ze świeżych pomidorów. Według niej ricotta świetnie łączy się ze szpinakiem, ale go nie przytłacza. Zakasuj rękawy i przygotuj pyszne danie dla fanów włoskiego jedzenia.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania ravioli ze szpinakiem i ricottą

Ravioli ze szpinakiem – prosty przepis z ricottą

Liczba porcji: 32 ravioli (dla 4 osób).
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki na ciasto:

  • 300 gramów (około 1¾ szklanki i 2 łyżki) mąki uniwersalnej lub typu 00,
  • 200 gramów jajek (3 lub 4 duże), w temperaturze pokojowej.

Farsz:

  • 250 gramów świeżej odsączonej ricotty,
  • 200 gramów szpinaku, zblanszowanego i grubo siekanego,
  • 80 gramów (około 1 szklanki) drobno startego sera parmigiano reggiano,
  • sól morska.

Jak zrobić ravioli ze szpinakiem?

Sposób przygotowania:

  1. Wysyp mąkę na powierzchnię roboczą i palcami lub łyżką zrób w środku wgłębienie.
  2. Wbij jajka do dołka i delikatnie roztrzep je widelcem. Stopniowo, od środka zagłębienia na zewnątrz, zagniataj ciasto, dodając nieco mąki do masy i ucierając widelcem, aż połączy się z całą mąką.
  3. Gdy masa jajeczna przestanie być rzadka, zacznij wyrabiać ciasto dłońmi. Poczuj, jak zmienia się pod opuszkami palców.
  4. Wykorzystuj siłę całego ciała, kołysząc się w przód i w tył nad ciastem, dociskając je do powierzchni stolnicy i odpychając od siebie, aż jajka i mąka staną się jednością.
  5. Zagniataj ciasto dalej, aby je wzmocnić, obchodząc się z nim energicznie, aż stanie się mocne, błyszczące, a po naciśnięciu palcem okaże się sprężyste.
  6. Owiń je szczelnie folią i na 30 minut wstaw do lodówki.
  7. Odwiń ciasto. Pokrój je na 4 równe kawałki i spłaszcz każdy z nich, aby były równej grubości.
  8. Przepuszczaj je kolejno przez maszynkę do makaronu, ustawiając najpierw największą grubość, a potem powtarzaj czynność, zmniejszając grubość pokrętłem, aż ciasto stanie się niemal przezroczyste.
  9. Maszynki do makaronu zazwyczaj produkują długie arkusze o szerokości 15 cm.
  10. Pokrój arkusz na kawałki o wymiarach 10 × 30 cm. (Jeśli używasz wałka, zastosuj się do wskazówek z podrozdziału Użycie wałka, s. 56, a następnie pokrój placek na kawałki o wymiarach 10 × 30 cm).
  11. Przygotuj farsz: Do kielicha robota kuchennego włóż ricottę, szpinak, parmigiano reggiano, dodaj dużą szczyptę soli i miksuj wszystko przez około 30 sekund, aż uzyskasz gładką konsystencję.
  12. (Możesz też energicznie utrzeć wszystkie składniki ręcznie w średniej wielkości misce).
  13. Aby napełnić ravioli, za pomocą palców i łyżki umieść ¾ łyżki farszu około 1 cm od dłuższego brzegu ciasta.
  14. Powtarzaj, kładąc farsz mniej więcej co 2,5 cm. Na cały arkusz przypada około 6 łyżek nadzienia.
  15. Aby dobrze skleić ravioli, spryskaj ciasto i nadzienie mgiełką wody. Pomoże ona połączyć warstwy ciasta.
  16. Złóż pierożek wzdłuż na pół i dociśnij do siebie warstwy ciasta oraz przestrzenie między farszem. Za pomocą ostrego noża lub radełka pokrój całość na ravioli o boku 5 cm.
  17. Napełnij duży garnek wodą i doprowadź ją do wrzenia na dużym ogniu. Posól tak, aby smakowała jak doprawiona zupa.
  18. Wrzucaj ravioli partiami, żeby uniknąć ich stłoczenia i sklejenia. Gotuj je od 2½ do 3 minut, aż zmiękną i wypłyną.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Przepis na ravioli ze szpinakiem i ricottą z książki „Pasta Queen” Nadii Cateriny Munno udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Wielka Litera.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Apetyczne ravioli ze szpinakiem. Zagnieć ciasto i zrób pierożki włoskiej królowej makaronu. Twoja rodzina zakocha się w tym daniu - Strona Kuchni

Wróć na wabrzezno.naszemiasto.pl Nasze Miasto