MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste i przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego...
fot. bogumil/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Tłuste wędliny i kiełbasy

Tłuste i przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają znaczne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do podniesienia cholesterolu frakcji LDL we krwi. Jego wzrost powoduje szybsze odkładanie się blaszki miażdżycowej na ścianach naczyń krwionośnych, co w konsekwencji zwiększa ryzyko zawału oraz udaru w przyszłości.

Tłuste wędliny i kiełbasy najlepiej zastąpić drobiowymi, lub samodzielnie przygotować wędlinę z chudych kawałków mięsa kurczaka lub indyka.

Zobacz również

Lewy znowu zmierzy się z Dowbykiem. Znamy kadrę Ukrainy na mecz z Polską

Lewy znowu zmierzy się z Dowbykiem. Znamy kadrę Ukrainy na mecz z Polską

Pożar obory w Krzyszczewie. Interweniowała straża pożarna

Pożar obory w Krzyszczewie. Interweniowała straża pożarna

Polecamy

Google będzie wiedziało o zhakowaniu twojego telefonu przed tobą

Google będzie wiedziało o zhakowaniu twojego telefonu przed tobą

Hiszpańskie miasteczko stawia granice turystom. Wprowadza godziny zwiedzania

Hiszpańskie miasteczko stawia granice turystom. Wprowadza godziny zwiedzania

Brak leczenia może doprowadzić do raka. Nawet 95 proc. pacjentów nie wie, że choruje

Brak leczenia może doprowadzić do raka. Nawet 95 proc. pacjentów nie wie, że choruje